Isnin, 3 April 2017

MENGAPA LIM GUAN ENG TIBA-TIBA MAHU UBAH DARIPADA TEROWONG KEPADA JAMBATAN?Untuk beberapa tahun, Lim Guan Eng sangat berdegil dalam membina terowong Pulau Pinang dengan 30 tahun tol.

Ketika ditanya mengapa beliau perlu mengutip tol untuk terowong itu walaupun ia bertentangan dengan Manifesto Pakatan, beliau berulang kali menjawab:

"Jika kita tidak mengutip tol maka pengendali Jambatan Pertama dan Kedua Pulau Pinang akan menyaman kami kerana kerugian." 

Itu adalah alasan yang sangat bodoh. Ia seperti mengatakan bahawa hospital swasta akan menyaman hospital awam kerana kerugian atau syarikat konsesi tol akan menyaman Kerajaan kerana menyediakan jalan alternatif yang bebas tol.

Pada mulanya, LGE tidak kisah untuk memberi alasan bodoh seperti itu tetapi kemudian Abdul Rahman Dahlan dan yang lain telah meneliti projek ini pada bulan Mac dan April tahun lepas.
Rahman menegaskan bahawa Kerajaan Pulau Pinang pada dasarnya membayar kos pembinaan penuh terowong itu tetapi masih memberikan syarikat yang membina terowong itu konsesi selama 30 tahun.

Itu pada dasarnya adalah satu keuntungan yang besar di mana kontraktor boleh menikmati keuntungan pembinaan tetapi masih membuat lebih banyak wang dari tol 30 tahun itu iaitu kira-kira lebih RM8 bilion. 

Ini adalah perjanjian konsesi yang paling luar biasa pernah dibuat dan mengalahkan semua perjanjian berat sebelah Mahathir.

Lim Guan Eng yang tidak dapat mempertahankannya lagi cuba untuk memesongkan dengan berkata beliau akan mengubah terowong 30 tahun itu kepada jambatan bebas tol dan menulis surat itu kepada Menteri Kerja Raya Fadillah Yusof pada Mei tahun lepas.

Terdapat keraguan yang besar tentang keikhlasan beliau kerana ia sudah hampir satu tahun dan Kerajaan Pulau Pinang masih tidak dapat memberikan sebarang dokumentasi sokongan untuk permohonan mereka walaupun telah banyak kali berjanji - oleh itu permintaan ini mungkin hanyalah untuk menghentikan serangan ke atas model perniagaan asal yang sangat berat sebelah. 

Beliau pada mulanya berkata bahawa beliau tidak mempunyai masalah untuk memberikan kajian itu. Kemudian beliau bertanya mengapa anda memerlukan kajian itu. Kemudian beliau berkata tidak ada masalah untuk memberi kajian itu.

Kemudian beliau berkata bahawa kajian itu belum lagi siap dan akan memberikannya pada awal tahun 2017.

Dan yang terkini semalam, kajian itu terhenti pada tahap 87% kerana "Projek BN 18 tahun yang lalu pada tahun 1999" dan beliau BERHARAP untuk memberikannya menjelang akhir tahun 2017.

Kredit - Lim Sian See

Tiada ulasan:

Catat Ulasan