Isnin, 30 Januari 2012

Hilang sudahkah jati diri? - USTAZ RIDHUAN TEE ABDULLAHHilang sudahkah jati diri?

Orang Cina dan simbol naga sudah sinonim. Naga membawa makna yang begitu signifikan. Pendek kata, Cina itu adalah naga, naga itu adalah Cina. Begitulah kuatnya jati diri Cina, sehinggakan ‘binatang’ yang bernama naga dikaitkan dengan identiti, walaupun ia hanya mitos.

Saya tidak pasti apakah orang Melayu mempunyai ‘nama binatang’ yang boleh dikaitkan dengan identiti. Seingat saya tiada. Semua binatang itu makhluk dijadikan oleh ALLAH SWT. Kita perlu sayang dan menghormatinya, termasuklah khinzir.


Haram dimakan, tetapi dilarang menganiayainya. Begitulah indahnya Islam. Walaupun Nabi sangat sayangkan kucing, tidak semestinya kita bencikan anjing.


Saya pernah menonton cerita Melayu yang dikaitkan dengan binatang khayalan iaitu “Naga Tasik Chini”. Sama ada naga itu wujud atau tidak, saya tidak pasti. Apa yang jelas, naga bukan lambang identiti Melayu.


Begitu juga lambang bulan, bintang, tidak ketinggalan warna hijau, tidak semestinya mencerminkan keislaman seseorang. Pendek kata, Islam sebagai agama bersifat sejagat, menerima apa jua perlambangan dan warna selagi tidak bercanggah dengan syariat.


Namun begitu, walaupun Islam menerima semua identiti yang tidak bercanggah, itu bukan bermakna, sesebuah negara Islam tidak boleh mempunyai identiti. Kita semua sedia maklum, ALLAH jadikan kita berbangsa-bangsa mengikut tempat dan kawasan, itulah identitinya.

Lumrahnya, nama bangsa ini akan menjadi identiti atau nama negaranya. Misalnya, bangsa Cina menjadi negara China, bangsa India, negara India, bangsa Arab menjadi negara Arab, bangsa Melayu menjadi Tanah Melayu (Malaysia) dan sebagainya.

Perkara ini telah saya sebut dalam artikel yang lalu. Sehubungan itu, sudah pastilah identiti bangsa ini seperti bahasanya akan menjadi identiti utama atau bahasa negara.


Justeru, saya amat kagum dengan polisi bahasa di negara seperti Perancis, China, dan negara-negara lain di dunia ini. Dasar mereka adalah satu bahasa, satu bangsa, satu negara.


Malangnya, ia tidak berlaku di negara ini. Mendengar sahaja lagu tema 1Malaysia, tertanya-tanya saya adakah kita sebenarnya mengamalkan kita satu bangsa, kita satu negara, kita satu matlamat?


Saya tidak pasti apa akan terjadi kepada identiti negara ini dalam jangka masa 10 hingga 50 tahun mendatang. Melihat kepada perkembangan hari ini, saya dapat meramalkan bahawa identiti bangsa ini akan pupus.


Saya jarang melihat orang bukan Melayu menonton filem Melayu, atau filem bangsa lain, berbanding orang Melayu menonton semua filem tidak kira filem bahasa apa sekalipun. Itulah orang Melayu, semua boleh, Malaysia boleh.


Pengalaman menaiki pesawat AirAsia buat kedua kalinya begitu menarik perhatian, mendorong saya menulis artikel ini dan terpaksa menangguhkan artikel mengenai Hasan Ali.


Saya tercari-cari di manakah identiti Malaysia berbanding dengan menaiki pesawat Thailand, Indonesia, China, Jepun dan sebagainya yang begitu terpancar keSiaman, keIndonesiaan, keChinaan, keJepunan dan lain-lain negara yang tidak perlu disebut.


Tidak perlu sampai ke destinasi negara tersebut, memasuki pesawat mereka sudah terasa seolah-olah berada di negara mereka. Tetapi keadaan ini sukar dirasai apabila menaiki pesawat MAS, Air Asia, Firefly dan Berjaya Air.


Nama pesawat itupun sudah tidak mencerminkan identiti. Mungkin nama firefly tidak seglamor nama kunang-kunang atau kelip-kelip? Lihat pula pada pakaian mereka, terpancar identiti negara? Peliknya, pakaian pramugara berlengan panjang dan seluar labuh sehingga ke bawah buku lali kaki. Sedangkan wanita yang sepatutnya sedemikian, terbuka seluas-luasnya paha dan dada yang montok.


Mungkin ada yang berkata, itu pesawat kepunyaan bukan Islam, suka hati mereka nak apa buat yang mereka suka. Persoalan di mana dasar dan agenda kebangsaan? Berapa ramai orang Melayu yang duduk dalam kerusi lembaga pengarah pesawat tersebut? Hilang sudahkah jati diri?


Membaca majalah dalam pesawat yang bertajuk 3Sixty (Air Asia) dan Going Places (MAS) turut menyakitkan hati. Tidak adalah sepatah pun Bahasa Melayu digunakan kecuali satu sahaja artikel dalam majalah Going Places.


Sekurang-kurangnya biarlah tajuk majalah tersebut mempunyai identiti kebangsaan seperti majalah Kris dalam pesawat Singapura (SIA). Walaupun Kris itu bukan perkataan Melayu, tetapi saya masih beranggapan perkataan Kris itu mungkin berasal dari nama Keris.


Begitu juga dengan Thai Airways dengan perkataan Sawadee. Pendek kata, agenda kebangsaan dan jati diri sentiasa diperkasa. Bukan seperti kita, bila berbahasa Melayu, kalau boleh mahu diInggeriskan.


Bayangkan jika selepas ini ultra kiasu yang memerintah, apakah identiti yang semakin hilang akan terus pupus. Ultra kiasu sedang memancing orang Melayu untuk menyertai parti mereka. Ramai yang telah terpengaruh. Apa akan terjadi jika ramai Melayu menjadi sebegini.


Saya amat hairan kenapa sehingga ke hari ini, kita tidak mempunyai polisi atau dasar yang mengikat agar identiti kebangsaan diperkasa dan digunakan secara meluas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan